8 Ocak 2009 Perşembe

Tarık akan örgü öğreniyor

Ünlü Sinema sanatçısı Tarık Akan, Kars'ta çekimlerine başlanan "Deli Deli Olma" adlı filmde senaryo gereği örgü öğrendi ve çorap örecek.

Çorap örmeyi öğrenmek için ninelerden ders alan Akan, yöre halkından filme konu olan dönemde Kars'ta yaşayan
Molakanlar'ın giyim tarzlarına uygun hırka ve palto da topluyor. Kars'ın merkeze bağlı Eşmeyazı köyünde filmin çekimlerini sürdüren ünlü sanatçı, filmde giyeceği hırka ve kazakları bulmak için de 1961 yılına kadar
Molakanların yoğun olarak yaşadığı Kars'ın merkeze bağlı Çalgavur köyüne de gitti. Akan, anneleri de bir Molakan olan Rukiye ve Sona Ağkoç'un kazaklarını da ödünç olarak aldı. 2009'da vizyona girmesi planlanan filmde, 93 Harbi sonrasında Çar'ın Rusya'da yaşamasını istemediği Malakan kavminin bir kısmının Kars'a göçe zorlanmasıyla yaşananlar anlatılıyor.
Devamını Oku...

Dantel ve örgü ören hamarat hanımlar dikkat.

Zorlu ev işleriyle uğraşan hamarat kadınların ellerinin 'El Bilek Kanalı (Karpal Tünel)' hastalığı riski altında olduğu bildirildi. Dantel ve örgü gibi ince işlerin kadınların ellerinde uyuşmalara neden olduğunu söyleyen uzmanlar "Ellerde uyuşmanın birçok nedeni bulunuyor. En sık rastlanan nedenin ise bilekte sinir sıkışmasıdır" diye uyarıyor.


El sinirlerinden biri olan median sinirinin bilekten geçerken bir kanal içerisinde çevre dokular tarafından sıkışmasından kaynaklanan 'El Bilek Kanalı' hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Bayram Börekçi, hastalığın bütün elde olabileceğini kaydetti. Dr. Börekçi, hastalığın özellikle başparmaktan yüzük parmağına kadar olan dört parmakta uyuşma, sızı ve bazen ağrı yakınmalarına neden olduğunu belirtti.
Börekçi şöyle devam etti: "Karpal tünel sendromu, kadınlarda yapısal ve hormonal nedenlerin yanı sıra zorlu ev işleri, dantel ve örgü gibi ince işlerle, elle süt sağma işlerini yapan kadınlarda daha sık gözleniyor. Bunun ortaya çıkması için mutlaka bir hastalık olması gerekmemekle birlikte, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar da buna zemin hazırlar. Tanının konmadığı ve tedavinin başlamadığı durumlarda bazı el kaslarında erime ve elde ince işlerde beceriksizlik gözlenir. Elektromyografi tetkiki, hastalığın ağırlık derecesi ve yapılacak tedavinin yönü hakkında güvenilir bilgiler verir. Hastalığın durumuna göre istirahat, bileklik, enjeksiyon veya operasyon yapılabilir' dedi.



EL-BİLEK KANALI HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?



Karpal tünel sendromu, el bileğinin bir hastalığıdır. Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar.


Geceleri ellerde ortaya çıkan ve zaman içinde giderek şiddetlenen uyuşmalar ve ağrılar uykudan uyandıracak kadar kötü olabilir ve kola, omuza yayılabilir. Avuç içinde ve parmaklarda his kaybı veya elektrik çarpması hissi özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda görülür. Ayrıca elde kuvvet kaybı, tutamama, tutulan şeyleri düşürme, eli sallamakla bu ağrıların hafiflemesi gibi belirtiler dikkat çeker.



NEDEN OLUR?



El-Bilek kanalı hastalığı hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı alamadığı için hekim-hekim dolaşmaktadır. El-bilek kanalı hastalığı yerine boyun fıtığı tanısı alarak ameliyat olmuş ancak şikayetlerinden kurtulamamış hastalara sık rastlanmaktadır.


El bileği karışık bir anatomik yapıya sahiptir. Parmak ve el hareketlerini sağlayan adele-sinir-damar kompleksi buradan geçerek, dağılır. Median sinir dediğimiz, başparmak ve işaret parmağının hareket ve duyusunu sağlayan bir sinirde bileğin iç yüzünün ortasından geçerek el içinde dallara ayrılır. Bu sinirin üstü, el bileği hizasında ve kısmen de avuç içinde kalın koruyucu özelliği olan bir bandla kaplıdır. Bu koruyucu band, orta yaşlara doğru çeşitli nedenlerle kalınlaşarak, altında kalan ve koruduğu siniri sıkıştırır.
Devamını Oku...

örgü tunik modelleri

şıklık ve zerafetten vazgeçemeyen kadınlar için yazlık örgü tunik modelleri


Devamını Oku...

7 Ocak 2009 Çarşamba

Soğuklara karşı örgü üçlüsü

cumhuriyet gazetesinin sitesinde gördüğüm örgü ile haberi sizler ile paylaşmak istedim Sinem dönmez güzel bir yazı çıkartmış zevkle okudum umarım sizde beğenirsiniz.
Soğuk sevenler, boynunda atkısız yapamayanlara müjdeler olsun. Kar yağışı iyiden iyiye tüm ülkeyi esir almışken bu işe üzülenler değil sevinenler tarafında olanlara, atkıları, bereleri, şapkalarından vazgeçemeneyenlere göre bu kış tam olarak. Sadece hava şartlarıyla değil modasıyla da.

Sinem Dönmez

Hafta Sonu / Cumhuriyet - Bu yazıyı yazarken sokakta lapa lapa kar yağıyor. Bu yüzden camdan bakınca herkesin üzerinde rengârenk şapkalar, bereler görmek mümkün. Gelelim bu kış ihtiyacını tarza dönüştürmek için neler yapabileceğimize.


Sarıp sarmalanma vakti

Henüz sonbahar aylarında yükselen renkli poşular, şallar bağlama modası bizi zaten sarıp sarmalanmaya alıştırmıştı. Soğuk hava şartlarında yerini daha kalın atkılara bırakan şallar kendilerini yine de unutturmuyor. Sadece yün değil kaşmir ve ipekten üretilen bu atkı ve şallar pudra tonlarından fuşya ve turunculara uzanan renk yelpazesiyle dikkat çekiyor. Sezonun gözdesi danteli el örgüsü modellerinde de kullanan pek çok markanın el örgüsü görünümündeki şallarıyla oldukça şık görünebilirsiniz. Ayrıca değişik desenlerde şal ve atkılar da bambaşka bir hava kazandırabiliyor. Özellikle bol çiçekli ve geometrik desenli atkı ve şallar sadece boynunuzun iki yanından öylece sarkıtarak değil, kravat şeklinde ya da üçgen biçiminde de bağlayarak farklı bir tarz yaratmak mümkün. Koton, Claire’s, Collezione, Converse gibi markalarda pek çok seçenek bulabilirsiniz.



80’ler partisi gibi

Kış aksesuarları sadece atkı, bere ya da eldivenlerle sınırlı değil. Taytların, dar pantololonların ve özellikle mini eteklerin altına, ince çorabın üzerine takılabilen tozluklar, hem bacaklarınızı soğuktan koruyacak hem de 80’ler modasına da uymuş olacaksınız. Eskiden artık giymediğimiz kazakların kollarını keserek tozluğa dönüştürüyorduk ama 2009 sokak modası kazakları harap ettirmeyecek. Mudo, Topshop, Accessorize gibi markalar koleksiyonlarında tozluklara yer verenlerden birkaçı.



Eldiven

Rita Hayworth, Marliyn Monroe ve tabii ki Audrey Hepburn. Dirseklerine kadar uzanan siyah eldivenleriyle hatırladığımız bu yıldızları bu sezon sıkça anacağız çünkü klasik versiyonlarının yanında uzun eldivenler de modacıların baştacı. Bu soğuk havalarda üşüyen ellerin kurtarıcısı eldivenler, pek çok hammadde ve modelle dikkat çekiyor. Deri, rugan, örgü, parmaklı, parmaksız uzun ya da kısa. Eldiven yelpazesi oldukça geniş. Kenarları ya da bileklerinde büzgü ya da fiyonk olan eldiven modelleri özellikle dikkat çekerken dirsekte biten modelleri es geçmek imkansız. Marks&Spencer, Network, Fabrika, Park Bravo mağazalarında bol bol eldiven var.

Çocuklara da büyüklere de kulaklık

Kışın özellikle korumamız gereken kulaklarımızı bere ya da şapka takmaktan hoşlanmayanlar birbirinden sevimli kulaklıklarla kruyabilir. Accessorize’da ve Beyoğlu Atlas Pasajı gibi pek çok pasajda bulunabilecek olan bu kulaklıklar birbirinden renkli modelleriyle dikkat çekiyor.


Kafanıza göre

Amacı sadece soğuktan korunmak olmayan bir aksesuar daha... Geçmişte romantik bir görünüm sağlayan şapkalar, modernize edilmiş kasketler, büyük görünen bereler geniş kenarlı ya da melon şapkalar olarak hayatımıza girdi. Her ne kadar yüz formuna göre değişse de herkese yakışacak bir şapka ya da bere muhakkak var. Bu kış çok daha fazla şapka modeliyle karşı karşıyayız. Toka, çiçek ve fiyonklarla süslenen şapkalardan kulakları da örten örme spor modellere kadar pek çok şansınız var kafanızı örtmek için. Romantik yumuşak bereler, nostaljik kadife ve kumaş fötr şapkalar hepsi size bambaşka bir tarz kazandırıyor. Assortie, Columbia, Fizz by Park Bravo’da pek çok model bulma şansınız var.
Kaynak:Cumhuriyet
Devamını Oku...

panço örnekleri

bayanlar size çok yakışacak örgü panço örnekleri
şimdi hemen yapmaya başlayanları görür gibiyim :)




pançoları beğendiyseniz yorumunuzu eksik etmeyin
Devamını Oku...

süper örgü bolero modelleri

2009 kışında şık olmanızı sağlayacak çok süper örgü modelleri







Devamını Oku...

örgü panço örneği


Pembe örgü panço modelimize makarna yünü ile yaka kısmından örgü yaparak başlanır. 32 tane ilmek atıldıktan sonra 7
sıra kadar lastik örgü yapılır. Daha sonra ilk aşağıdaki gibi düzenleme yapılır

2 tane horaşo örgü
4 tane düz örgü
2 tane horaşo örgü
7 tane düz örgü
1 defa sarılır
2 tane düz örgü
1 defa daha sarılır
7 tane düz örgü
2 tane horaşo örgü
4 tane düz örgü
2 tane horaşo örgü

Dönüş sırasında ise tamamen horaşo örülür.

Bu bçimde örnek hazrılandıktan sonra ortada bulunan iki ilmeğin yan taraflarından her sırada bir ilmek kadar artırarak, kenarlardaki saç örgülerine de devam adilerek istenen büyüklüpe gelene kadar örülür Diğer parçayı da aynı şekilde örüp, iki parça birbirine eklenir.

Panço örgü bittikten sonra tığ ile püskülleri ilave edilerek örgü panço modelimiz kullanıma hazır hale gelecektir.
Devamını Oku...

6 Ocak 2009 Salı

panço örneği

örgü haraşo saçaklı panço örneği
Devamını Oku...

örgü çocuk pançoları

minik canavarlara ;) örgü pançolar
Devamını Oku...

5 Ocak 2009 Pazartesi

dantel sehpa örtüleri

iddia ediyorum bu dantel sehpa örtülerini beğenmeyen 1 kişi bile çıkmayacak. beğenmedim diyen yalan söyler ;)


Devamını Oku...

örgü panço modelleri

bana göre kadınlar için çok iyi bir aksesuar pançolar
zarif ve şık örgü panço modelleri




diğer örgü panço modelleri
Devamını Oku...

4 Ocak 2009 Pazar

jile modeli

yeşil renkli örgü jime modeli
Devamını Oku...

sehpa örtüleri

fazla çeşit yok ama güzel olanları seçtim dantel sehpa örtüleri


Devamını Oku...

sehpa örtüsü örneği

ev dekorasyonda olmazsa olmazlarından biri dantel , sehpa ve evin diğer aksesuarlarını en iyi tamamlayan dantel işte oval biçimli sehpa örtüsü örneği
Devamını Oku...

panço örneği

örgü panço örneği
Örgü Pançoya 40 ilmekle başlayın. 5 düz, 5 ters, 5 düz örün. 1 ilmek dolayın, 2 ilmeği toplayın. 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın, 1 ilmek dolayın 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın. 5 düz, 5 ters, 5 düz örün. Arka sırada 5 ters, 5 düz, 5 ters ön 1 dolayın, 2 ilmeği toplayarak devam edin. File örgün sonunda, 5 ters, 5 düz, 5 ters örün. 48 sıra örüp tamamlayın. İki parça örün... Parçaları birleştirip çevre saçak geçirin. İp: 550 gr. Şiş: 8 numara
Devamını Oku...

güzel örgü modelleri

çok beğendiğim ve sizlerle paylaşmakta sabırsızlandığım örgü modelleri inşallah bu örgüleri beğenirsiniz.




Devamını Oku...